PORTBOU

La vila de Portbou és relativament nova. Al segle XVIII la vall de Portbou estava sovintejada, per malfactors i contrabandistes. Gent que cercava amagatall o passos ocults per l’orografia abrupta de la contrada. Amb prou feines s’hi trobaven uns quants masos i un parell de barraques al racó de la platja.
Portbou fou originàriament refugi de pescadors, masovers i pastors.
El modern nucli urbà deu el seu desenvolupament, en bona mesura, a la creació de la línia fèrria i la construcció d’una gran estació fronterera entre els estats espanyol i francès l’any 1872.
Al llarg del segle XIX, Portbou ha seguit camins de desenvolupament ben diferents a llurs viles i ciutats veïnes. Mentre la immensa majoria es van abocar, sobretot a partit de la segona meitat de segle, al l’economia dels serveis turístics, Portbou va seguir el seu propi camí. Això ha fet que s’hagi mantingut de manera inalterable com si res al seu voltant hagués canviat.
Amb l’entrada en vigor del Tractat de Schengen, l’estació de tren de Portbou va perdre el caràcter duaner transfronterer i tot l’impuls econòmic que comportava.
Aquests fets, amb una vista comparada amb la resta de municipis costers, converteix Portbou en una viva imatge d’aquest camí bifurcat, del que hauria estat de tota la costa si no hi hagués hagut el contundent impacte social i urbanístic del turisme.
Portbou, conserva, en aquest sentit una identitat exclusiva i una autenticitat admirable.

TURISME PER PORTBOU

Si hom es planteja unes agradables vacances envoltat de naturalesa i tranquil·litat, Portbou s’ha de considerar una gran elecció. La situació especial del poble es basa en la seva localització en una vall que ha frenat la construcció excesiva, d’aquesta manera, Portbou segueix essent petit i  envoltat de gran bellesa natural.

La vila de Portbou presenta una Rambla o passeig, paral·lel a la platja, que cobreix l’antiga riera. El passeig posseeix uns plàtans que donen bones ombres a l’estiu i bancs per seure. Hi ha moltes botigues, bars i restaurants.

SANTA MARIA DE PORTBOU

L’església parroquial de Santa Maria de Portbou va ser aixecada a finals dels anys 70 del segle XIX. És una obra neogòtica de l’arquitecte barceloní Joan Martorell i Montells. Destaca la façana principal amb diversos relleus i llegendes al·lusives a la Mare de Déu. El campanar és una torre de planta octogonal que té un pis superior d’arcs apuntats i és remuntada per una gran creu de ferro.La llarga escalinata d’accés a l’església fou construïda l’any 1933, obra de l’arquitecte empordanès Pelagi Martínez.

PASSATGES, HOMENATGE A WALTER BENJAMIN

Passatges és el nom del Memorial que l’artista israelià Dani Karavan va realitzar a Portbou en homenatge a Walter Benjamin amb motiu del 50è aniversari de la seva mort.

Karavan proposa al visitant una vertadera experiència: un trajecte per tres punts de la muntanya de Portbou allà on aquesta acull el cementiri, tres passatges que demanen la construcció d’un itinerari propi. El seu autor no volia imposar un sol recorregut, volia donar a cadascú plena llibertat per transitar i construir la seva pròpia experiència. Sense moral, ni missatge. I així, els seus tres passatges (un túnel i una escala amb un remolí de mar al fons, una olivera vella i una plataforma de meditació oberta a l’horitzó) conformen una roda de sentiments: exili i solitud, lliçó de supervivència i conformitat.

LA PLATJA DE PORTBOU

La platja principal, ubicada davant del Port, roman tranquil·la durant tot l’any, inclosa la temporada alta, els mesos de juliol i agost. Platges de  bandera blava, és a dir, gran qualitat de l’aigua, seguretat, presentació de serveis generals i cura del medi ambient.

Es poden practicar diverses activitats, tant nàutiques, com la vela o el kayak, com de muntanya, com el senderisme i les excursions. Hi ha una escola de submarinisme a la mateixa platja.

És destacable l’accés per a discapacitats que arriba fins a l’aigua del mar, a més d’oferir un espai de vigilància.

A la platja es poden veure els vaixells clàssics catalans anomenats Llaguts, antigament utilitzats per la pesca i que, avui dia, surten a navegar tripulats pels mateixos turistes.

EL NOU PORT DE PORTBOU

El Nou Port és una construcció remodelada l’any 2001, que ofereix un lloc d’ancoratge segur per els vaixells de pesca i les embarcacions esportives, des d’un petit iot fins als velers més grans.

Durant la navegació amb vaixells es poden arribar a conèixer i descobrir fàcilment innombrables cales, petits i preciosos entrants que es troben al llarg de la costa, molt característics del Cap.

CALES DE PORTBOU

En aquestes cales i platgetes també s’hi pot arribar a peu, per terra, però acostumen a ser de difícil accés.

La Platja del Clapé n’és un bon exemple. En general, resulta quasi  impossible no trobar-se un petit paradís quasi privat en aquests racons de la costa.

La mar de Portbou destaca pels seus impressionants fons marins i la seva aigua cristal·lina. La superfície de la costa és d’arestes arrodonides i formacions rocoses que sobresurten de l’aigua, perfectes per a la pesca submarina.

Finalment, a la carretera que porta a Portbou es troba el Mirador,  al qual s’hi pot observar la immensitat de la mar mediterrània i la costa, amb les seves roques i penya-segats. Del mirador sorgeixen unes escales inclinades i llargues.