event
event

Cotlliure

Antic poble de pescadors i vinyataires, conegut per les seves anxoves, Cotlliure ha estat també motiu d’inspiració per pintors com Matisse, Derain, Marquet, Gris, Braque, Picasso, Dufy, Foujita entre d’altres; que han retratat el seu castell, els seus carrerons o el pintoresc campanar de la seva església arran de mar. En el seu cementiri hi ha la tomba d’Antonio Machado.

Portvendres (Port-Vendres)

Portvendres (del llatí Portus Veneris) és una vila de caràcter turístic, alhora és el port d’aigües profundes més important de la zona. En altres temps va ser el principal punt d’embarcament cap Algèria.

Banyuls de la Marenda (Banyuls-sur-mer)

Tradicionalment ha estat un poble agrícola (cal destacar la viticultura, s’hi fa una mena de vi dolç muscat específic) i mariner, actualment el turisme ha substituït la pesca. Sembla ser que fins temps relativament recents el contraban ha tingut un pes important a l’economia de Banyuls.

Cervera de la Marenda (Cerbère)

Al lloc que avui ocupa la comuna de Cervera s’han trobat nombroses restes prehistòriques. També és citada en documents tant de l’Edat Antiga com de l’Edat Mitjana, però serà al segle XIX quan la història de Cervera farà un tomb radical.

El 1864 un acord signat entre Espanya i França per fer passar pel coll de Balistres el ferrocarril entre els dos estats i de construir les estacions frontereres de Portbou i de Cervera. L’estació fou inaugurada el 1878. El trànsit ràpidament va assolir una gran importància, i la diferència d’amplada de les vies espanyoles i franceses va fer necessària la construcció de grans instal·lacions per a facilitar el transbordament de mercaderies.